Eesti arengukava 2020 kordaminek ja ebaõnnestumine

    Vahet pole milliseid eeldusi või plaane endale loome, kõik ei lähe alati just nii nagu tahaksime. Siinkohal analüüsingi Eesti arengukava aastaks 2020 ja toon välja ühe punkti, mis on õnnestunud ja ühe, mida pole suudetud korda saata.

    "Inimesed on saanud IKT abil nn targaks tarbijaks. Nad hoiavad raha kokku või saavad teenitud raha eest rohkem väärtust, näiteks elades tarkades majades või ostes interneti kaudu rohkem e- poodidest."

    Kuigi seda väidet ei saa absoluutselt iga inimese kohta väita, ütleksin mina, et see plaan on suudetud ellu viia. Eesti rahvas on suutnud hästi kaasas käia moodsa tehnoloogiaga. Enamustes kodudes on märgata elemente "targast kodust", olgu selleks siis automaatsed tolmuimejad või niidukid, nuti-külmkapid ja -telerid. Samuti on suudetud e-ostlemine palju mugavamaks teha. Omniva, smartpost ja DHL on kõvasti arendanud oma kauba kättetoimetamise aega ning ka paki saamise või tagasisaatmise mugavusst. Inimesed julgevad e-poode usaldada, sest nad on rohkem teadlikud oma õigustest ja rohkem teadlikud petuskeemide olemasolust. E-poodide arengule on kõvasti kaasa aidanud ka covid-19 levik. Ettevõtted olid sunnitud oma e-poode paremaks tegema ja seda nad ka tegid.

    "Eestist on saanud maailmas tuntud mõttekeskus, kus toimub hoogne ja mitmekesine arutelu infoühiskonna olemuse ja tuleviku üle ning selle mõju kohta igapäevaelule ja eri elualadele. Eesti on hinnatud globaalne eestkõneleja infoühiskonna arengu teemadel, seistes hea selle eest, et samaaegselt oleks tagatud infoühiskonna kolm olulist sammast – info vaba liikumine, turvalisus ja privaatsus." 

    Eesti on küll läbi teinud vägeva arengu, kuid hetke seisuga pidada Eestit maailmas tuntud mõttekeskuseks oleks natukene ülepakkumine. Eesti on suutnud adapteerida väga kasulikud ja mugavad tehnoloogiad nagu smart-id, mobiil-id jne,  aga meenub ka juhtum, mis alles hiljuti aset leidis. Nimelt oli praeguseks vanade id-kaartidega väga suur turvaprobleem, mille tõttu pidi terve riik omale uued kaardid ostma, kuigi need toimisid täpselt samamoodi nagu vanad. Hetkel ei julgeks mina väita, et selle punkti täitmisega eriti hässti hakkama on saadud. Kui see lause ümber sõnastada ja seada eesmärgiks Eesti innovatiivsuse tõstmise, siis oleksime juba ammu selle täitnud, kuid seda paberile kirja pandud eesmärki, me riigina kahjuks teha pole suutnud.

Comments

Popular posts from this blog

Kolm revoulutsioonilist IT-leiutist

Uue meedia mõju traditsioonilisele meediale