Autoriõigused (6.nädal)

     Autoriõigused võivad tavainimese jaoks tunduda väga ebaolulised, kuid tegelikult on kõik meie ümbritseva keegi ju loonud. Olgu selleks siis muusika mida kuulame, filmid või sarjad mida vaatame, raamatud mida loeme. Füüsiliste asjade puhul kasutatakse ju ära patenteerimist, kuid kuidas me saame patenteerida  mingit laulu või filmi, mis vabalt internetis ringi liigub ja igaüks tasuta omada võib. Selle jaoks ongi sätestatud autoriõigused ja raamat "The Case for Copyright Reform" üritab lugejale teada anda seda, kuidas praegused seadused on ebaproportsionaalsed. Raamatu autorite Rick Falkvinge ja Christian Engströmi lahendus oleks kehtestada autoriõigus vaid kommertsiaalsele kasutusele. See tähendaks, et kõik muu oleks inimestele internetis kättesaadav ja tasuta, sest piraatluse kohta ei suudeta midagi teha ilma inimeste privaatsust rikkumata.

Raamatu teises peatükis on välja toodud 6 punkti oma pakutud lahenndusest... Käsitlen siinkohal neist viit ja üritan natuke oma mõtteid jagada.

Moraalsed õiguseid ei muudeta

    See tähendaks seda, et autoril on õigus olla seotud oma teosega nimeliselt. Mis eeldaks ka seda, et kellelgi teisel pole õigus kuvada ennast kui selle sama asja autor. 

    Vägagi mõistlik ning olen selle punktiga vägagi nõus.

Failide jagamine tuluvabalt

    Mida see punkt kirjeldada üritab on põhimõtteliselt see, et inimestel oleks õigus jagada oma sõpradega muusikat, filme jne senikaua kui nad ei lõika sellest mingit kasumit. Aga kui keegi soovib selle jagamise pealt raha teenida peab ka autor sellest oma osa saama. 

    Paberil tundub see punkt vägagi loogiline ja mõistlik, kuid usun, et sellist asja kontrollida on jällegi peaaegu et võimatu. Väga huvitav oleks näha millise lahenduse tulevikus sellele probleemile leiame, kuid hetkel on kõik veel üpris hägune.

Autoriõiguse kestvus

    Praegusel hetkel muutub autori teosed nö vabavaraks alles 70 aastat peale autori surma. Siinkohal ma pikemalt ei peatukski, see arv on jaburalt suur ning takistab inimeste loovust. Artistid saaksid selle teose vastava ühiskonna jaoks sobivaks muuta ja mõistan, et teatud mõttes võiks see jääda puutumatuks, kuid autorit ei ole enam... Inimesed ei unusta autoreid nii lihtsasti ja väärtustavad ka seda kui neid kuskil uues teoses kuulda on. Kahjuks on praeguse seisuga seadus selline, kuid loodan, et see lähiajal muutub.

Autoriõiguse kinnitamine 5 aasta jooksul

    See tähendaks seda, et kui autor soovib autoriõiguste rakendamist oma teosele peab ta vasstavad andmed kandma avalikku andmebaasi, et teised saaksid temaga ühendust võtta kui on soov teost kuskil kasutada.

    Praegust oleks selline nõudlus vägagi vajalik ja olen sellega igati nõus.

Teoste taaskasutus

    Siin punktis toodi välja, et oleks vaja luua uued seadused ja erandid helide kasutamiseks remikside tarbeks või paroodiate loomise otstarbel. See punkt on vägagi oluline, sest olemasolev meedia on juba peaaegu, et lõputu ja paratamatult kõlavad uued asjad millegiga sarnaselt.

    Selle punktiga on vist kõige enam tegeletud, sest tuues näiteks YouTube'i kus kasutades autoriõigustega kaitstud teost ei rakendu trahvid, vaid reklaamide pealt teenitud tulust läheb osa autorile, mis on igati mõistlik ja takistab seda, et keegi autoritelt nö loomingut varastab.

    Muude punktide puhul kahjuks väga tolle ajaga erinevusi ei leia, kuid kuna autoriõigused on saamas aina aktuaalsemaks teemaks, loodan, et näeme lähiajal suuri muudatusi selles valdkonnas, mis kõiki osapooli rahuldaks.

Comments

Popular posts from this blog

Kolm revoulutsioonilist IT-leiutist

Eesti arengukava 2020 kordaminek ja ebaõnnestumine

Uue meedia mõju traditsioonilisele meediale