Mismoodi mõjutab copyleft litsentsivalikut? (7.nädal)

     Copyleft

    Copylefti võrreldes copyrightiga, on ilmselge, et copyleft muudab tarkvara jagamise vabamaks. Copyleft võimaldab kasutajatel tarkvara levitada ja muuta juhul kui programmi eelnev versioon on vabalt kättesaadav. Copyleftil on 4 erinevat "alamlitsentsi" ja nendeks on:

GNU General Public License

    Selle litsentsi puhul on oluline, et kättesaadav oleks lähtekood. Sedasama lähtekoodi võib vabalt kasutada ning võib ka lisada oma muudatusi ning tahes seda avalikuks muuta peab olema kättesaadav lähtekood. Näiteks: AdBlock Plus.

GNU Affero General Public License

    Peamiselt kasutusel programmides, mis jäävad serveritesse. Kõik muudatused peavad olema kasutajatele vabalt kättesaadaavad. Tavalise GPL-iga on peamine vahe selles, et tarkvara, mis on GPL-i kaudu kättesaadav ja serveris kasutatav isegi peale muudatuste tegemist, ei pea oma versiooni sellest programmist üles laadima, vaid võib vabalt ise kasutada. Affero puhul selline tegevus lubatud ei ole, kõik muudatused peavad olema kättesaadavad ja neid võib kasutada oma programmi loomisel. Näiteks: SecureDrop.

GNU Lesser General Public License

    Selle litsentsi all loodud programmid on enamasti kasutusel tarkvara raamatukogudes, see litsents garanteerib kasutus vabadust vähem, sest selle litsentsi all olevaid programme võib modifitseerida ja kasutada, kuid ei taga kasutusvabadust kellegi teise versioonile. Enamasti on selle litsentsi all olevad programmid jagatud raamatukogus, et oleks võimalik eraldada, milline on algne komponent ja milline on LGPL-i komponent. Näiteks: 7zip.

GNU Free Documentation License

    See litsents on enamasti mõeldud dokumentide jaoks. Tagab, et kõigil on luba dokumenti kasutada ja levitada. Samuti ei mängi rolli, kas otstarve on äriline või mitte. Koopiaid on lubatud ka müüa, kuid alates 100-st müüdud koopiast on kohustuslik teha ostjale kättesaadavaks ka algne lähtekood. Seda litsentsi kasutab näiteks Wikipedia.

Kasutatud allikad:
https://www.gnu.org/licenses/fdl-1.3.en.html
https://www.gnu.org/licenses/agpl-3.0.en.html
https://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.en.html
https://www.gnu.org/licenses/lgpl-3.0.en.html

Comments

Popular posts from this blog

Kolm revoulutsioonilist IT-leiutist

Eesti arengukava 2020 kordaminek ja ebaõnnestumine

Uue meedia mõju traditsioonilisele meediale